Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στις online παραγγελίες

Τα social media λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος των online παραγγελιών. Με την κατάλληλη στρατηγική,  με το κατάλληλο περιεχόμενο που εκφράζεται με το κατάλληλο ύφος από τον πρεσβευτή της μάρκας, ενεργοποιούνται συναισθηματικοί δεσμοί με τους πελάτες. Έτσι το αυξανόμενο και αυτοτροφοδοτούμενο  δίκτυο πελατών εμπιστεύεται τα προϊόντα η τις υπηρεσίες σας, διασφαλίζοντας την ροή online παραγγελιών.


Το παράδοξο των κοινωνικών δικτύων

Υπάρχει μία κατεστημένη τάση να αναρτώνται post με τη φωτογραφία ενός προϊόντος και το συνοδευτικό μήνυμα, Και από κάτω παρατηρούμε ότι έχουν προσελκύσει πολύ λίγα like, ενώ η σελίδα διαθέτει μερικές δεκάδες χιλιάδες φίλους. Η εξήγηση του φαινομένου είναι πολύ απλή.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι χώρος επικοινωνίας προσώπων, όχι προϊόντων. Άλλωστε η συμπεριφορική ψυχολογία μας λέει ότι στο DNA μας υπάρχει εντολή να δίνουμε περισσότερο σημασία στα πρόσωπα παρά στα αντικείμενα. Για να προωθήσετε ένα προϊόν, θα το παρουσιάσει ένα πρόσωπο. Και συγκεκριμένα ο πρεσβευτής μάρκας (brand Ambassador), όπως τον έχουμε ορίσει στην ενότητα "ροή online παραγγελιών". Και ακόμη καλύτερα είναι να παρουσιάσει τη χρήση του προϊόντος σε video clip. .


Επιλογή κοινωνικών δικτύων

Έχουμε επιλέξει 5 κοινωνικά δίκτυα για να υποστηρίξουμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα των πελατών μας, το Facebook, το YouTube, το Instagram, το TikTok, και το Messenger.  Πρακτικά, είναι τρία κοινωνικά δίκτυα γιατί το Facebook, το Instagram, και το Messenger ανήκουν στην Meta και λειτουργούν σε μία κοινή εφαρμογή διαχείρισης.

Κάθε ένα από αυτά τα κοινωνικά δίκτυα προσελκύει ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ανάλογα με το αντικείμενο κάθε επιχείρησης και το επιχειρηματικό της σχέδιο επιλέγουμε σε ποιά θα δραστηριοποιηθούμε.

Συμπληρωματικά, και κατά περίπτωση, προτείνουμε και τα Linkedin και Pinterest.


Συνεργασία

Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται, είναι η ανάθεση την συντήρησης των κοινωνικών δικτύων σε επιχειρήσεις digital marketing. Εμείς ακολουθούμε μία διαφορετική πρακτική. Εκπαιδεύουμε όσους διαχειρίζονται το ηλεκτρονικό κατάστημα ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν τα θέματα που αξίζει να αναρτηθούν στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτοί είναι σε θέση να γνωρίζουν, εκ των έσω, ότι ενδιαφέρι τους πελάτες, ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες. Όπου και όποτε χρειαστεί συνεργαζόμαστε για την βέλτιστη παρουσίαση των post.


Video clips

Διανύουμε την εποχή των video clips. Όλες οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν αύξηση της αποτελεσματικότητας των post, όταν αυτά περιέχουν video clip. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να εξοικειωθούν οι συνεργάτες της επιχείρησης και ο πρεσβευτής μάρκας (brand Ambassador), στη διαδικασία της δημιουργίας video clip. Αν η επιχείρηση δεν διαθέτει τον χρόνο και την κατάλληλη υποδομή, αναλαμβάνουμε πλήρως την παραγωγή των video clips.


Video podcast

Τα βίντεο podcast αποτελούν πλέον μία ενδιαφέρουσα δυνατότητα προώθησης, μετά την είσοδο τους στο YouTube. Δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό και τεχνικές γνώσεις. Με λίγες παρεμβάσεις, ενας χώρος εργασίας ή ακόμη και ένα δωμάτιο κατοικίας, μετατρέπεται σε σκηνικό για video podcast. Για τη βιντεοσκόπηση αρκεί ένα επιτραπέζιο τρίποδο με ενσωματωμένο φωτιστικό σώμα και υποδοχή για smartphone.

Εκπαιδεύουμε τον πρεσβευτή της μάρκας στην απαραίτητη τεχνική, και σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη προετοιμάζουμε τα θέματα των βίντεο podcast.


Προώθηση

Προτείνουμε την προώθηση μέσω των κοινωνικών δικτύων για τρεις λόγους. Το κόστος ανά σύνδεση στη σελίδα ενδιαφέροντος είναι χαμηλότερο, το μήνυμα διαχέεται στους φίλους του κάθε πελάτη μέσω των κοινοποιήσεων, και τέλος καλλιεργούνται συναισθηματικοί δεσμοί. Εκπαιδεύουμε τον πελάτη στην τεχνική και στις παραμέτρους των προωθήσεων, ώστε ο ίδιος να έχει τον έλεγχο του αριθμού των παραγγελιών σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Συνεργαζόμενοι, προετοιμάζουμε το post της προώθησης, με το κατάλληλο μήνυμα και την κατάλληλη φωτογραφία ή το κατάλληλο video clip. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των προωθήσεων και επεμβαίνουμε συμβουλευτικά όποτε χρειαστεί.