Ένα αποτελεσματικό ηλεκτρονικό κατάστημα

Για να διασφαλίσουμε τη ροή online παραγγελιών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα χτίσουμε γερά θεμέλια, όπως ακριβώς σε ένα πολυώροφο κτίριο.  Εύκολες λύσεις του τύπου "φτιάξτε το e-shop σας σε 20 λεπτά" δεν υπάρχουν. Ακολουθούμε συγκεκριμένα βήματα ώστε το ηλεκτρονικό κατάστημα να λειτουργεί απρόσκοπτα, και παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται, και να προσαρμόζεται στις μελλοντικές ανάγκες της επιχείρησης.


Ταχύτητα

Το πρώτο που θα αντιληφθεί ο επισκέπτης δεν είναι το design, αλλά η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται οι ιστοσελίδες. Η ταχύτητα εξαρτάται από τον πάροχο του δικτύου ή από την ισχύ του σήματος για τα smartphone. Όμως, εξαρτάται και από τις δικές μας επιλογές. Επιλέξαμε γλώσσα προγραμματισμού, ενσωματωμένη σε όλους τους browsers ευρείας χρήσης, ώστε να μειώσουμε τον χρόνο επεξεργασίας των στοιχείων που θα εμφανιστούν. Παράλληλα, φροντίζουμε ώστε ο server να διαθέτει πάντοτε περισσότερους πόρους από όσους χρειάζονται οι εφαρμογές τις οποίες φιλοξενούμε, ώστε οι χρόνοι ανταπόκρισης να είναι οι μικρότεροι δυνατοί.


Κατάλληλο ή ωραίο design;

Σε όλους αρέσει το ωραίο. Εμείς, σε αντίθεση με αυτή την νοοτροπία εξετάζουμε την έννοια του κατάλληλου design. Λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές και τα σημεία αναφοράς όπως τα αναπτύξουμε στην ενότητα "ροή online παραγγελιών", επιλέγουμε το design που ταιριάζει στο brand-story της επιχείρησης. Άλλοτε θα είναι μοντέρνο, άλλοτε θα είναι τεχνικό, άλλοτε θα είναι, πολύχρωμο και άλλοτε θα είναι απλό. Πάντοτε όμως θα είναι κατάλληλο, και θα ακολουθεί τον χρωμότυπο του σήματος.

Η καταλληλότητα ενός design δεν εξαρτάται μόνο από την εικαστική προσέγγιση. Εξαρτάται και από την αρχιτεκτονική των πληροφοριών (User Interface), και από τις διαδρομές που καλείται ο χρήστης να ακολουθήσει ώστε να φτάσει στον προορισμό που επιλέγει (User Experience).  Όταν o χρήστης επισκεφθεί για δεύτερη φορά το ηλεκτρονικό κατάστημα που υλοποιήσαμε, και αισθάνεται ότι βρίσκεται σε οικείο χώρο, και όταν κινείται χωρίς δεύτερη σκέψη ανάμεσα στις ιστοσελίδες, τότε έχουμε το δικαίωμα να ισχυριστούμε ότι δημιουργήσαμε το κατάλληλο design.


Προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός είναι η καρδιά του ηλεκτρονικού καταστήματος, γιατί διαχειρίζεται όλες τις κινήσεις του χρήστη. Για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στην υποδοχή και στην εκτέλεση των κινήσεων του χρήστη, γράφουμε κώδικα (hard coding). Αυτή η επιλογή έχει πολλά πλεονεκτήματα, γιατί υλοποιούμε οποιαδήποτε αλλαγή ζήτηση ο πελάτης, υποστηρίζουμε την μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης με νέες λειτουργίες, και παρεχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια από κυβερνοεπιθεσεις.


Ασφάλεια

Το 2000 ένας πρώην Black hat hacker, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune, δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για όποιον είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο. Εμείς λαμβάνουμε πολύ σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των εφαρμογών μας, και εφαρμόζουμε επάλληλα επίπεδα ασφαλείας με κώδικα, ενώ στον server λειτουργούν εφαρμογές που παρέχουν πρόσθετη ασφάλεια.


Διαχείριση

Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός πού χρειάζεται διαρκή ενημέρωση και ανανέωση. Διαχείριση των παραγγελιών, παραδόσεις με βέλτιστες διαδρομές στο Google maps, ενημέρωση στις διαθεσιμότητες των προϊόντων, προσθήκη νέων προϊόντων, και ανάρτηση νέων άρθρων στο blog. Με το σύστημα διαχείρισης (CMS) που έχουμε αναπτύξει όλες οι εργασίες εκτελούνται απλά και γρήγορα από οποιονδήποτε διαθέτει γενικές γνώσεις χρήσης υπολογιστή ή smartphone.


Ανάπτυξη

Σήμερα που η κοινωνία, η οικονομία η επιχειρηματικότητα, και η τεχνολογία μετακινούνται με πρωτόγνωρη ταχύτητα, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αυτό οφείλουν να κάνουν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, ιδίως τα ηλεκτρονικά καταστήματα των μικρότερων επιχειρήσεων. Έχοντας εντοπίσει αυτήν την κούρσα αλλαγών προ πολλού, διαμορφώσαμε την υποδομή των εφαρμογών που δημιουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε σε θέση να υλοποιούμε αυτές τις αλλαγές με ταχύτητα και μικρό κόστος.