Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τώρα

Ο τίτλος της ιστοσελίδας δεν είναι μία υπερβολή, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε αν χρησιμοποιήσουμε επαγγελματικά την τεχνητή νοημοσύνη. Αν και διανύουμε το αρχικό στάδιο εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας, υπάρχουν δυνατότητες ώστε τα ηλεκτρονικά καταστήματα να αυξήσουν τη ροή online παραγγελιών με τη χρήση της.

Φανταστείτε πόσο χρήσιμο θα ήταν για τον πελάτη να έχει τη δυνατότητα σε κάθε σελίδα προϊόντος, σε ένα παράθυρο με λειτουργία παρόμοια με αυτήν του δημοφιλούς chatGPT, να θέτει ερωτήματα και να λαμβάνει απαντήσεις. Αν έχουμε τροφοδοτήσει την εφαρμογή με τα κατάλληλα δεδομένα για το προϊόν, τα πλεονεκτήματα του, τη χρήση του και γενικά όλες τις πληροφορίες που το αφορούν τότε ο χρήστης θα έπαιρνε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται ώστε να αποφασίσει με βεβαιότητα για τη χρησιμότητα του, και για την αγορά του. Πρακτικά θα είχε μπροστά του έναν ενημερωμένο πωλητή για να τον εξυπηρετήσει.

Αυτός ο πωλητής θα ήταν σε θέση να συγκρίνει το συγκεκριμένο προϊόν με παρεμφερή προϊόντα μέσα στο ηλεκτρονικό κατάστημα, και να κατευθύνει τον πελάτη στη σωστή αγορά.  Επειδή θα ήταν συνδεδεμένος με τη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού καταστήματος, θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί ένα εκπτωτικό σύστημα βάσει προηγούμενων αγορών, ή να κατευθύνει ανάλογα τον διάλογο. Και αυτός ο πωλητής θα ήταν διαθέσιμος όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου, πρόθυμος να τον εξυπηρετήσει με ευγένεια και υπομονή. 

Από την πλευρά της επιχείρησης, μετά το κόστος του αρχικού προγραμματισμού, αυτός ο πωλητής δεν θα έχει ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις, δεν θα δικαιούται άδειες, δεν θα απουσιάζει για λόγους υγείας, και δεν θα δυσανασχετεί για τον φόρτο εργασίας.

Η παραπάνω υπόθεση εργασίας, δεν είναι του μέλλοντος αλλά του παρόντος. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των μεγάλων μοντέλων γλώσσας (LLM), ενσωματώνουμε chat bot στο ηλεκτρονικό κατάστημα των πελατών μας, με οδηγίες για τη μορφή και το περιεχόμενο των απαντήσεων, αρχεία με πληροφορίες για να εξειδικεύσουμε τις γνώσεις της εφαρμογής, και ένα σύστημα εντολών που θα εκτελεί ανάλογα με τις ερωτήσεις του πελάτη.

Πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου, όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα λειτουργούν χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Ως εκ τούτου, όσοι την χρησιμοποιήσουν τώρα θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.